2012. január 30., hétfő

ECDL- A szövegszerkesztés alapjai


A legtöbb vizsgázó a Microsoft Office programokon vizsgázik, de természetesen- vizsgaközponttól függően -  lehetséges a legismertebb ingyenes Office programokon vizsgázni, szóba jöhet például az Open Office programcsomag.
A vizsga előtt érdemes tájékozódni, hogy a kiválasztott vizsgaközpont milyen szoftvereken vizsgáztat, mi van beregisztrálva. Ez vizsgaközpontonként változó lehet.

Igyekszem majd ezekről is írni, elsődlegesen azonban most a Ms Word programot tekintenénk át. Mielőtt hozzálátnánk a gyakorláshoz, pár dolgot érdemes leszögeznünk. Én jelenleg a Word 2007/2010-e verziókkal foglalkozom. Alapértelmezésben leírom a 2007-es program esetében a gyakorlat menetét, majd ha van különbség kitérek a 2010-es verzió sajátosságaira.
 A számítógép bekapcsolása után indítsuk el a szövegszerkesztőt:
Start gomb-->Minden program-->Microsoft Office-->Microsoft Office Word 2007

A programba lépve a régebbi verziókhoz képest érdekesség, hogy úgynevezett füleket láthatunk, a régebben használatos menüpontok helyett. Kattintsunk a kezdőlap fülre. Legelső lépésben kapcsoljuk be a Kezdőlap fülön a "minden látszik" gombot. Ez arra szolgál, hogy láthassuk az úgynevezett nem látható szerkesztési jeleket, amelyeknek később fontos szerepük  lesz a feladatok megoldásában. 



A bekezdés elrendezéseit a kezdőlap fülön, a bekezdés csoportban lehet beállítani. Egérrel kijelöljük az adott bekezdést, majd a megfelelő ikonra kattintunk. Balra a sorkizárt, vagy más néven sorkiegyenlített elrendezés látható. Ezt főleg újságokban láthatjuk, ilyenkor a szavak közé kis hézagokat illeszt a program, és " kiegyenlíti" a sorokat, hogy a szélek párhuzamosak legyenek.



 

Gépeljük be az előző postban közzétett feladatot. 




ECDL-FELADAT-MEGOLDÁSOK






Nincsenek megjegyzések: