2012. január 30., hétfő

ECDL- Operációs rendszerek -vegyes kérdések


Ezen az oldalon elsősorban a Windows 7 operációs rendszeren írjuk le a feladatok megoldásait. 

Az ablak részei

Amikor megnyitunk egy programot, fájlt vagy mappát akkor egy ablakban nyílik meg. Az operációs rendszer neve is az, hogy Windows (ablakok).


1. Ablak átméretezése



       Egérrel az Átméretező fül segítségével a megfelelő méretre állítom az ablakot    Vagy  
Az egérrel az ablak szegélyére mutatunk, az egér alakja vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan mutató kétirányú fekete nyíllá változik, ezzel jelezve az átméretezés lehetséges irányait. Ekkor a bal egérgomb nyomva tartása mellett a keretet megfelelő irányba húzzuk az egérrel.

Másik megoldás:
A START --> Súgó és támogatás--> a keresőmezőbe beírjuk az "ablak átméretezése" kulcsszavakat. Majd a nagyító ikonnal elindítjuk a keresést.
A találati ablakból az első találatot választjuk ki...

Ablak átméretezése

  1. A magasság módosításához mutasson az ablak alsó vagy felső keretére. Amikor a mutató egy függőleges kétirányú nyíllá Az ablak magasságának átméretezhetőségét jelző függőleges nyíl változik, kattintson a keretre, majd húzza azt felfelé vagy lefelé.
  2. A szélesség módosításához mutasson az ablak jobb vagy bal keretére. Amikor a mutató egy vízszintes kétirányú nyíllá Az ablak szélességének átméretezhetőségét jelző vízszintes nyíl változik, kattintson a keretre, majd húzza azt jobbra vagy balra.
  3. A szélesség és a magasság egyidejű módosításához mutasson az ablak bármelyik sarkára. Amikor a mutató egy átlós kétirányú nyíllá Az ablak szélességének és magasságának átméretezhetőségét jelző átlós nyíl változik, kattintson a keretre, majd húzza azt tetszőleges irányba.




2. Keresés vágólapra helyezése

A keresés vágólapra helyezése a Print Screen billentyű megnyomásával történik. Ezt a szövegszerkesztő, vagy a Paint programba is beilleszthetjük, a CTRL+V billenytű kombinációval. Érdemes úgy "fotózni" a keresést, hogy a feladatban megadott keresési feltételek jól látszanak magán a képen. Pl. ha azt mondja a feladatlap,  hogy állítsa a megtalált fájlokat nagyság szerint növekvő sorrendbe, akkor a méret oszlopa jól látható legyen. A többi oszlop megléte nem is lényeges, akár ki is iktathatjuk őket.



3. A fájl "csak olvashatóvá" tétele


Ha a fájl csak olvasható, akkor nyilván nem írható. Jobb gombbal kattintsunk az állományunkra, majd válasszuk a tulajdonságok parancsot. Itt jelöljük be az írásvédett jelölőnégyzetet.



4. Cserélhető adathordozó eszköz tartalmának törlése


Van egy másik arra vonatkozó kérdés, hogy miként jelenítjük meg a cserélhető adathordozó tartalmát, ez logikailag előrébb sorolandó, hisz ha már megjelenítettük csak ki kell törölnünk.
Windows 7 op rendszer esetén a számítógép alkalmazást, Xp-n pedig a sajátgépet megnyitjuk.
Pl..
START--> Számítógép alkalmazás megnyitása--> a bal oldali ablakban kattintással kiválasztjuk a kívánt adathordozó ikonját--> ezt követően jobb oldali ablakban láthatóvá válik az adathordozó tartalma.
Törlésnél:
Shift+ kurzormozgató nyilakkal, vagy Ctrl+A  billentyűkombinációval kijelölöm az adathordozó tartalmát-->Delete gomb megnyomásával törlöm azt.  (Esetleg jobb klikk/törlés parancs).







Nincsenek megjegyzések: