2012. április 4., szerda

ECDL Szövegszerkesztés feladat megoldás - Szegély és mintázat





 Az ECDL szövegszerkesztési feladatok megoldása során többféle szegély létrehozását kell elsajátítanunk. Első feladatunk a teljes szöveg begépelése. Ezt követően kijelöljük azt a szöveget, amelyet be kell kereteznünk. Következő lépésként a Kezdőlap fülön a szegély ikont hívhatjuk segítségül.
Amennyiben nem az ikon által mutatott szegélyre van szükségünk, nyissuk le az ikont. (Piros nyíl).

Következő egyszerű szegélyek közül választhatunk: alsó szegély, felső szegély stb. Néhány feladat ennél bonyolultabb szegélyezést követel meg. Ezeket a fenti párbeszédpanel utolsó " Szegély és mintázat" parancsával tudjuk elkészíteni.



Először a hatókört kell beállítanunk. Amennyiben a szegély a bekezdés elejétől a végéig tart, a hatókörnél bekezdést kell beállítanunk. Kivételt képez ez alól amikor a szegély a szöveg két széléig tart, itt szöveg szerinti szegélyről beszélünk.


Második lépésként válasszuk ki a vonal stílusát.
Harmadik lépés a vonal színe.
Negyedik lépés a vonal vastagságának megállapítása. Igyekezzünk a feladatlapon szereplő mintához leginkább hasonló vonalvastagságot megadni.
Legvégül ötödikként beállíthatunk árnyékot, amennyiben a reprodukálandó feladatlapon szerepel.
Egyes feladatoknál a szegélyezés mintázattal is kiegészül. Ebben az esetben lépjünk át a Mintázat fülre és adjuk meg a kitöltés színét. Végül nyomjuk meg az O.K. gombot.




Nincsenek megjegyzések: